Blat ze spieku kwarcowego — nowoczesny trend w kuchni

Spieki kwarcowe to trwały, odporny na uszkodzenia materiał, który do złudzenia przypomina naturalny kamień. Dzięki swoim zaletom są powszechnie wykorzystywane do produkcji kuchennych blatów. Dlaczego warto wybrać blat ze spieku? Podpowiadamy.

Spieki kwarcowe to uniwersalne materiały wykończeniowe wykorzystywane do aranżacji wnętrz mieszkalnych i komercyjnych. Powstałe ze zmielonych, a następnie wypiekanych w wysokich temperaturach skał granitowych, kwarcu, iłów łupkowych, glinek i pigmentów ceramicznych wyróżniają się elegancką estetyką, ponadprzeciętą trwałością oraz odpornością na zarysowania i uszkodzenia mechaniczne. Dzięki swoim walorom są obecnie jednym z najpopularniejszych materiałów stosowanych do produkcji blatów kuchennych. Dlaczego warto sięgnąć po blat ze spieku?

Blat ze spieku kwarcowego — dlaczego warto?

Blat ze spieku kwarcowego harmonijnie łączy wiele zalet blatu idealnego. Jakich?

  • Estetyka. Wygląd spieków kwarcowych do złudzenia przypomina estetykę naturalnego kamienia. Blat ze spieku może więc wyglądać niczym ten wykonany z miki, piaskowca, granitu czy marmuru. Jest przy tym zdecydowanie lżejszy i łatwiejszy w montażu niż blat kamienny, a jego instalacja nie wymaga dodatkowego wzmacniania konstrukcji szafek.
  • Łatwa konserwacja. Utrzymanie blatu ze spieku w dobrej formie nie wymaga skomplikowanych zabiegów pielęgnacyjnych. Aby oczyścić jego powierzchnię, wystarczy wilgotna szmatka i uniwersalny, dostępny na półkach każdej drogerii detergent.
  • Antybakteryjna powierzchnia. Ogromną zaletą blatu ze spieku są właściwości antybakteryjne oraz eliminujące rozwój pleśni i grzybów. W pomieszczeniu o podwyższonej wilgotności, na powierzchni posiadającej stały kontakt z żywnością, to kluczowy walor.
  • Odporność na zarysowania i uszkodzenia. Dzięki procesowi wypiekania spiekowych płyt w bardzo wysokich temperaturach są one niezwykle trwałe, odporne na uszkodzenia mechaniczne i zarysowania. A to, zwłaszcza w kuchni użytkowanej przez małych domowników, jest niezwykle ważne.
  • Niska nasiąkalność. Spieki kwarcowe nie chłoną płynów. Jeśli wyposażysz swoją kuchnię w spiekowy blat, rozlana woda, kawa czy wino nie będzie już powodem do zmartwień.
  • Szerokie możliwości aranżacyjne. Spieki kwarcowe przyjmują postać wielkoformatowych płyt o zróżnicowanej grubości (zazwyczaj od 3 do 20 mm). Możliwość dowolnego przycinania ich powierzchni umożliwia wcielenie w życie nawet najbardziej śmiałych pomysłów, np. wykonanie blatu i zlewu z identycznego tworzywa.

Blat ze spieku kwarcowego spełni oczekiwania osób, które marzą o niesztampowo wykończonej, eleganckiej kuchni, dostosowanej do własnych wizji. Użytkowane zgodnie z przeznaczeniem zachowają swoje właściwości przez długie lata.

Źródło: https://www.e-stone.pl/spieki-kwarcowe/